Verjonging van het Sprokkelbos

Weet je nog hoe het Sprokkelbos er uitzag toen wij ons er 7 jaar geleden over ontfermden? Het was een eenvormig bos van oude populieren, dat geheel tegen de vlakte zou gaan. Wat is er veel veranderd! We zijn blij dat we de bomen konden behouden, en tussen die oude reuzen gaven we jonge aanplant de kans. De laatste jaren is de natuurlijke verjonging zeer succesvol verlopen, en is het een levendig en gevarieerd bosje geworden. Niet alleen kinderen ontdekten deze mooie plek, ook vele vogels, reeën en zelfs bevers duiken er op.

Met een boomveiligheidscontrole is onlangs bekeken hoe de oude bomen er nu bijstaan. In 2015 waren de ‘peppels’ op 15 meter afgetopt, en nieuwe takken zijn weer zo’n 4 tot 6 meter omhoog geschoten. Maar deze nieuwe takken zijn slecht gehecht aan de stammen, en breken bij harde wind gemakkelijk af. Dat kan gevaar met zich meebrengen. Niet alleen voor de bezoekers van het bos, het kan ook schade opleveren aan de speeltoestellen en de jonge bomen. Daarom is er in overleg met de gemeente besloten de meeste van de oude populieren te kappen. Negen van de peppels blijven staan, o.a. omdat ze bewoond worden door vleermuizen of deel zijn van de uitkijkhut. De andere bomen maken plaats  voor de aanplant van zo’n 40 nieuwe bomen, zoals zwarte els, wilg, walnoot en kersenbomen. Een gedeelte van de boomstammen blijft in het bos achter om op te spelen. Het oude hout is ook waardevol voor het leven in het bos en de bodem. Zo blijft het Sprokkelbos zich verjongen.

foto: Ella Wouters

Om de werkzaamheden aan de oude bomen veilig uit te kunnen voeren zal het Sprokkelbos van 8 t/m 12 november niet toegankelijk zijn.

We nodigen jullie graag uit om te komen helpen als we de nieuwe bomen gaan planten. Niks is zo mooi als een boom te zien groeien die je zelf in de grond hebt gezet! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om hiervan op de hoogte te blijven.

Reacties zijn gesloten.