Storm van verontwaardiging over gedwongen afbreken speelbos

‘Toestellen waar vrijwilligers ziel en zaligheid in hebben gestoken moeten worden afgebroken van de gemeente Nijmegen omdat ze niet voldoen aan een of andere veiligheidsnorm. Zo klaar en boos op deze tijd waarin alles afgedekt moet worden’, schrijft de boze boswachter Tim via een Twitter-bericht waarop meer dan 200 reacties binnen zijn gekomen.

‘Elk kind heeft het recht om tenminste een keer in zijn leven uit een boom te vallen’, vervolgt de boswachter. ‘Laat kinderen spelen, ontdekken, vallen, opstaan en zich voorbereiden op het leven.’

Gemeente: veiligheid Sprokkelbos moet beter

Het Sprokkelbos is een speelterrein in Lent achter het oude Vitens-pompstation aan de Vossenpelssestraat. Er liggen veelal natuurlijke speeltoestellen. Zo worden oude bomen gebruikt als klim- en balanceerstammen en is er ‘een mollengang’: een buis in een heuvel.

Bij een inspectie is gebleken dat de toestellen in het Sprokkelbos qua veiligheid te wensen overlaten, zo laat een gemeentewoordvoerder weten. ‘Er zijn landelijke richtlijnen waar speeltoestellen in de openbare ruimte aan moeten voldoen. Omdat het Sprokkelbos een belangrijke plek is in Lent waar veel kinderen komen zijn we met de initiatiefnemers in gesprek om toestellen veilig te maken of te verbeteren.’

Stef de Grood, bestuurslid en een van de initiatiefnemers achter het Sprokkelbos zegt teleurgesteld te zijn. ,,Alle speeltoestellen waar ook maar een moer of schroef aan zit moeten we weghalen. Bijvoorbeeld een houten trein en een houten vlonder. Frustrerend. Aan de andere kant: we staan wel eindelijk op de kaart bij de gemeente.”

Toestellen nog wél open
Diverse Nijmeegse gemeenteraadspartijen maken zich inmiddels hard voor het Sprokkelbos. De PvdA zegt burgemeester en wethouders deze week ‘om opheldering te vragen’. Het CDA heeft inmiddels ook aangekondigd vragen te gaan stellen aan het stadsbestuur.

,,Vrijwilligers bij het Sprokkelbos zeggen gefrustreerd te zijn. Want na zes jaar hard werken zonder budget, staat de gemeente nu ineens met deze regels op de stoep”, zegt CDA-raadslid Marjolijn Mijling. ,,Ik wil graag weten van burgemeester en wethouders: hoe kunnen we vrijwilligers nu en in de toekomst juist hélpen in dit soort gevallen.”

Voor de duidelijkheid: de toestellen in het Sprokkelbos zijn momenteel nog gewoon open, zo bevestigt de gemeente Nijmegen. ‘Er is afgesproken dat er in de vierde week van september verbeteringen zijn aangebracht of dat daar in ieder geval een concreet plan voor ligt. De gemeente ondersteunt daarbij.’

 

Bron : Gelderlander 30 augustus 2020

Reacties zijn gesloten.