De groeistuipen van het Sprokkelbos

De reinste betutteling of juist erkenning? Stef de Grood, bestuurder en oprichter van het Sprokkelbos, heeft gemengde gevoelens nu enkele natuurlijke speelobjecten in het speelbosje afgebroken moeten worden.

Boomstammen

In het bos liggen losse onderdelen zoals boomstammen. Vrijwilligers timmerden ook natuurlijke speeltoestellen in elkaar. Zo is er een trein, een plateau en een tipi. Gevaarlijk? ‘’Het is nog nooit gebeurd dat iemand een pleister kwam halen omdat men zich had bezeerd”, zegt eigenaar Frank Touring van Stroom Lent. “En zou er een schroef of spijker los zitten, dan zitten vrijwilligers Theo en Piet er bovenop om het te maken.”

De gemeente Nijmegen bepaalde vorige maand dat speelobjecten niet aan de veiligheidseisen voldoen en afgebroken moeten worden. “De vrijwilligers waren zeer geëmotioneerd dat hun speeltoestellen, die ze met zo veel liefde gemaakt hebben, nu afgebroken moeten worden“, vertelt De Grood. Zijn schoonzoon, ‘boswachter Tim’, sprak schande van deze regeldrift op Twitter en kreeg veel bijval.

De speelobjecten zien er op het oog deugdelijk uit. “Hier wil de gemeente dus geen verantwoordelijkheid voor nemen”, zegt De Grood. “Zodra er een schroef of spijker inzit, is het geen ‘speelaanleiding’ maar een speeltoestel en daarvoor gelden allerlei regels.” Dat snapt hij – en tegelijkertijd ook weer niet. “Het blijft natuurlijk arbitrair: in het Sprokkelbos liggen ook boomstammen over een lege sloot zonder schroef of spijker erin, maar als je daar vanaf valt, kun je iets lelijk breken. Er groeit Berenklauw, die is giftig. Daar heb ik ze niet over gehoord. Tegelijkertijd zie ik het ook als een stukje erkenning. Het Sprokkelbos is populair en dat wordt blijkbaar gezien.”

Volgens De Grood heeft het gebied veel potentieel. In de directe nabijheid liggen horecagelegenheden Stroom Lent, Wijnfort en de restaurants Zijdewinde en Sprok. Iets verderop ligt Park Lingezegen. Tussen Park Lingezegen en Sprokkelbos ligt het Spiegelbos. CDA-raadslid Marjolijn Mijling heeft B&W gevraagd mee te denken over financiële ondersteuning van de aanleg van een verbinding tussen Sprokkelbos en Spiegelbos en Park Lingezegen. De Grood: “Als de gemeente bereid zou zijn een bruggetje te maken tussen Sprokkelbos en Spiegelbos is er een fantastische rondwandeling te maken.“

Stef de Grood

Reacties zijn gesloten.